Najlepši izleti u inostranstvu

DAN DRŽAVNOSTI
Znamenitosti

S A R A J E V O

3 DANA 2 NOĆI - AUTOBUSOM

Paket aranžman – prevoz, smeštaj i panoramska razgledanja

 

 1.DAN  putovanja (15.02.-petak) :  BEOGRAD – ŠABAC - LOZNICA - SARAJEVO

Sastanak grupe u 4.45 h ( radi preuzimanja obezbeđene peronske karte) na glavnoj beogradskoj autobuskoj stanici 
„ BAS “ , sa predviđenih perona od 34 do 41 ( ukoliko davalac usluga BAS, drugačije ne odredi). Ulaz na predvidjene perone je iz Karađorđeve ulice ( preko puta hotela Prezident ). Predvidjeno vreme polaska u 05.30 časova. Dnevna vožnja do Sarajeva sa kraćim usputnim odmorima. Po dolasku u Sarajevo panoramsko razgledanje grada iz autobusa. Smeštaj u hotel (posle 15.00 h prema hotelskim pravilima). Posle kraćeg odmora odlazak na pešačko razgledanje grada u pratnji vodiča:  šetnju započinjemo Marijinim dvorom, Titovom ulicom do Večne vatre, zatim nastavljamo pešačkom ulicom  Ferhadijom ( gde se nalaze verski objekti : Stara pravoslavna crkva, Begova džamija, Stari jevrejski hram i Katedrala Srca Isusova,  gde  4 vere vekovima postoje i opstaju jedna pored druge), dolazimo do tačke „Sarajevo susret kultura“ - ukoliko se okrenete prema zapadu videćete zgrade urađene u austrougarskom stilu, a ako se okrenete ka istoku videćete početak Baščaršije,  Sahat kulu , Sebilj, Latinsku ćupriju ili Principov most na Miljacki mesto atentata na Franca Ferdinanda, Gradsku većnicu gde se završava pešačko razgledanje. Slobodno vreme za individualno uživanje u gradu , a mi  Vam preporučujemo da probate čuvene sarajevske ćevape kod Želje.  Individualni povratak u hotel. Noćenje.

2.DAN (16.02. subota ): SARAJEVO – MOSTAR - SARAJEVO

Doručak. Slobodno vreme za individualne obilaske, a mi Vam preporučujemo fakultativni izlet za Mostar grad koji je smešten na obalama reke Neretve. Po dolasku u grad obilazak glavnih znamenitosti: Stari grad, koji je smešten sa obe strane poznatog Starog mosta, Stari most, jedan od glavnih ako ne i glavni simbol Mostara, kula Herceguša, Sahat kula, Kriva ćuprija koja predstavlja minijaturnu verziju Starog mosta, park Alekse Šantića u čijoj se neposrednoj blizini nalazi bista Emine, mostarke koju je Aleksa Šantić opevao u svojoj najpoznatijoj pesmi, Kujundžiluk ulica dugačka, kaldrmisana ulica koja je puna tradicionalnih restorana, poslastičarnica, zanatlijskih radnji... Nakon razgledanja grada slobodno vreme za individualne obilaske.  U dogovoreno vreme u odnosu na informacije vodiča  polazak za Sarajevo. Povratak u hotel. U večernjim satima mogućnost organizovanja fakultativnog izleta - večera u restoranu  sa muzikom (individualni odlazak i povratak ). Noćenje.

3.DAN (17.02, nedelja ): SARAJEVO - VRELO BOSNE - BEOGRAD

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela. Slobodno vreme za individualne obilaske, a mi Vam preporučujemo fakultativni izlet do Vrela Bosne – poznato izletište i mesto gde izvire reka Bosna. Slobodno vreme za šetnju i uživanje po parku prirode. Povratak u grad po ostatak grupe i predvidjen polazak za Srbiju je oko 16.00 h . Dolazak u Beograd oko ponoći (u zavisnosti od uslova na putu i graničnim prelazima).

CENA PAKET ARANŽMANA IZRAŽENA U € PO OSOBI:

HOTEL

15. Februar

   HOLIDAY 4*

/ sa zatvorenim  bazenom /

89 €

 USLOVI PLAĆANJA: Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu poslovne banke BANKE INTESA za efektivu, na dan uplate.

ARANŽMAN OBUHVATA: Vanlinijski prevoz autobusom (visokopodni ili dabldeker, audio, video opremljenosti, prosečne udobnosti, bez obuhvaćenih usluga pića, hrane i dr. tokom putovanja) na relaciji prema programu, noćenje sa doručkom (samoposlužni tzv. švedski sto – samoposluživanje) u hotelu HOLIDAY 4* u dvokrevetnim i dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem, usluge vodiča za vreme trajanja aranžmana.

ARANŽMAN NE OBUHVATA: Međunarodno putno osiguranje (putno osiguranje se preporučuje za ulazak na teritoriju zemalja EU, te putnici sami snose odgovornost da u slučaju  neobezbedjenog putnog osiguranja ili na osnovu slobodne procene graničnih vlasti, budu sprečeni da uđu na teritoriju istih), fakultativne izlete (u organizaciji ino partnera ), obaveznu boravišnu taksu i osiguranje, koja  iznosi oko  1,5  € po noći po osobi  i plaća se na recepciji hotela kao i potrebne ulaznice za kulturno istorijske spomenike, individualne troškove i ostale nepomenute troškove.

CENE FAKULTATIVA:  Mostar15 € ,Večera u restoranu (bez pića ) sa muzikom  16 €, Vrelo Bosne - 5 €. Minimalan broj prijavljenih za izvođenje fakultative po objavljenim cenama je: 25 osoba, (u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator izleta zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika, koje isti nisu u obavezi da prihvate).

 

 

 

sanjatravel.rssarajevo 150x150 Sarajevo sanjatravel.rsbascarsija 150x150 Sarajevo sanjatravel.rssarajevski cevapi 150x150 Sarajevo

 

 

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona, koje prema procjenama ima 688,354 stanovnika. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih meseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz celoga sveta.

Sarajevo je relativno mali grad u poređenju sa velikim, svetskim metropolama, ali je njegovo ime kroz bogat duhovni, istorijski i prirodni izgled, poznatije od nekih većih svetskih gradova. 1914. godine u Sarajevu su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie, čime je otpočeo Prvi svjetski rat.

ZNAMENITOSTI 

 

Baščaršija

Sarajevo se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim delom grada, popularnom Baščaršijom, koja je nastala za perioda osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Ovaj deo grada obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture, među kojima su brojne potkupolne džamije, kao i tradicionalne forme orijentalne arhitekture poput: konaka, hanova i bezistana. Nakon razaranja tokom proteklog rata Baščaršija je ponovo obnovljena na opštu radost Sarajlija i njihovih gostiju.

 

 

Miljacka

Kroz grad od istoka prema zapadu protiče reka Miljacka, koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom delu Sarajevskog polja, na području prigradskog naselja Ilidža, nastaje i jedna od najvećih reka u Bosni i Hercegovini, reka Bosna, koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode - Vrelo Bosne, omiljeno izletište Sarajlija.


 

Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević

Centar grada Sarajeva leži na nadmorskoj visini od 511 metara iznad površine mora, dok viši delovi grada i prigradska naselja na padinama okolnih planina leže na prosečnoj nadmorskoj visini od 900 metara nad morem. Grad okružuju olimpijske planine koje dosežu i 2000 metara visine: Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević.

 

Verski objekti

Urbanu sliku grada krase sakralni objekti četiri najvažnije svetske konfesije. Brojne džamije, crkve, katedrala, sinagoga, kao i ostali značajni verski objekti nalaze se u samom centru grada Sarajeva, smeštene tek stotinjak metara jedne od drugih.

Sarajevo ima jaku turističku industriju i Lonli Planet je gradu dao 43. mesto na spisku najboljih gradova u svetu u 2006. godini. Sportski turizam koristi postrojenja od olimpijskih igara iz 1984, posebno skijaška sredstva na obližnim planinama Bjelašnice, Igmana, Jahorine, Trebevića i Treskavice. Preko 600 godina istorije Sarajeva, uz delovanje zapadnih i istočnih carstava, je takođe velika turistička atrakcija. Sarajevo je usluživalo putnike tokom vekova, jer je predstavljalo važan tržni centar tokom Osmanskog carstva i perioda Austrougarske.

 

Kozja ćuprija

Kozja ćuprija je arhitektonski najinteresantniji most na Miljacki.Ova kamena ćuprija bila je dio trgovačkog puta koji je povezivao Carigrad sa zemljama Zapada.Nastala je u XVI veku., najvjerovatnije u periodu izgradnje puteva u doba Mehemed-paše Sokolovića. Za naziv mosta vezane su mnogobrojne priče i legende. Prema jednoj, pastiri su čuvali koze koje su otkopale ćup sa zlatom. Iz zahvalnosti, pastiri podigoše ćupriju kao zadužbinu i nazvaše je Kozja.

  

Šeher ćehajina ćuprija

Šeher-ćehajina ćuprija se nalazi ispred zgrade Većnice, kraj same Bendbaše. Most spaja dvije suprotne padine grada, Nadmline na desnoj i Alifakovac na levoj obali. Naziv Šeher-ćehajina ćuprija ili kraće Šeherija je jedino ime za ovaj most poznato u narodu.

 

Sahat kula

Zbog potrebe obavljanja pet dnevnih molitvi u Osmanskom carstvu se počinju graditi sahat - kule, na kojima se postavljaju javni satovi.

Sarajevska sahat-kula je bila jedna od najviših, ali i najlepših u Bosni i Hercegovini. Izgrađena je u XVII vijeku, gorela je posle velikih požara, ali je i obnavljana. Posle austrougarske okupacije dograđene su gornje zone objekta, a sat su doneli sarajevski trgovci iz Londona.

   

Kuća Alije Đerzeleza

Nalazi se u Sagrdžija mahali i verovatno je najstarija kuća u Sarajevu. Predstavlja tip bogate esnafske kuće. Uz nju je vezano ime junaka narodne epike Alije Đerzeleza.Kuću okružuju dvije avlije, muška i ženska i velika bašča. Prizemne prostorije su služile za zimski boravak i nešto su zatvorenije, dok su prostorije na spratu - divanhane, kamerije, čardaci - služile za letnji boravak i one su otvorenije i imaju pogled na grad. Zidovi su od ćerpića, ojačani drvenim gredicama.