Najlepši izleti u inostranstvu

Plan izleta
Znamenitosti

Sarajevo Višegrad 

Prvi dan :

Polazak u 00h iz Stare Pazove. Voznja preko Zvornika, uz reku Drinu do Sarajeva ( 320km)

Drugi dan :

Po dolasku obilazak grada sa vodičem ,Grand City turu sa vodičem koja traje oko 3 sata , upoznavanje sa istorijom Sarajeva , Poseta gradskoj većnici , Inat kuća, Ulica Ferhadija mesto na kome se susreću Istok i Zapad, Latinski most, mesto na kojem je izvršen atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda , što je bio povod za I svetski rat , obilazak Stare Pravoslavne crkve i Saborne crkve, obilazak Gazi Husrev Begove Džamije , baščaršijski trg. Smeštaj u hotel BM 3* ( 7km udaljen od centra grada ) 1/2, 1/3 sobe, kraći odmor. Zatim odlazak sa vodičem do čuvene Baščaršije ...šetnja i upoznavanje sa gradom, ulicom starih zanata i trgovina..slobodno vreme za individualne aktivnosti a mi predlažemo posetu poslatičarnici gde uz domaće kolače i domaću kafu možete uživati u jedinstvenoj atmosferi grada.  Povratak u hotel . Noćenje.

Treći dan :

Doručak. Napuštanje hotela. Odlazak do Iliđže i poseta izvoru reke -vrelo Bosna.. Slobodno vreme 2h u Sarjevu .. Nastavak putovanja do Višegrada i Andrić Grada ...po dolasku sledi obilazak starog mosta Mehmet Paše Sokolovića na Drini, poznatiji pod nazivom “Na drini Ćuprija“ kako ga je Nas nobelovac Ivo Andrić opisao u svom Romanu koji prikazuje čitav istorijat ovog kraja..Most je izgrađen na mestu gde je put povezivao Bosnu sa Carigradom.

Nakon Priče o Turskim vladarima toga doba i njihovim zadužbinama, nastavak putovanja do Andrić Grada , obilazak trga Nikole Tesle, renesansno pozorište vizantijski dvor, karvansaraj, replika manastira Dečani, muzej Ive Andrića, Mogućnost ručka u retostoranu „Zlatna Moruna “ gde se mogu probati najukusnija jela domaće kihinje ili ipak predah u ćevabčinici “Kasaba „ koja je tradicionalno uredjena sa zidnim slikama davnih vremena ,gde ćete imati utisak da se nalazite u nekom prošlom vremenu, poseta suvenirnici Andrić Grada, slikanje.

Oko 20h povratak za Staru Pazovu,

Dolazak oko ponoći. Kraj Programa.

 

CENA PAKET ARANŽMANA :   55 EUR

Cena uključuje :

 

  • Prevoz turističkim autobusom marke Fudeks, audio video klima dvd 57 kom mesta
  • 1 Noćenje sa doručkom u hotelu BM 3* na oko 7 km od centra Sarajeva smeštaj u 1/2 ,1/3 sobama TWC WI FI
  • Turistički vodič
  • Sve posete po programu,
  • Troškove organizacije putovanja

Cena ne uključuje :  putno osiguranje – 2 eur

 

PLAĆANJE NA 3 RATE

 

Kalkulacija radjena na bazi 40 plativih                 Organizator Sanja Travel OTP 53/2013

 

 

 

sanjatravel.rssarajevo 150x150 Sarajevo sanjatravel.rsbascarsija 150x150 Sarajevo sanjatravel.rssarajevski cevapi 150x150 Sarajevo

 

 

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona, koje prema procjenama ima 688,354 stanovnika. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih meseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz celoga sveta.

Sarajevo je relativno mali grad u poređenju sa velikim, svetskim metropolama, ali je njegovo ime kroz bogat duhovni, istorijski i prirodni izgled, poznatije od nekih većih svetskih gradova. 1914. godine u Sarajevu su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie, čime je otpočeo Prvi svjetski rat.

ZNAMENITOSTI 

 

Baščaršija

Sarajevo se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim delom grada, popularnom Baščaršijom, koja je nastala za perioda osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Ovaj deo grada obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture, među kojima su brojne potkupolne džamije, kao i tradicionalne forme orijentalne arhitekture poput: konaka, hanova i bezistana. Nakon razaranja tokom proteklog rata Baščaršija je ponovo obnovljena na opštu radost Sarajlija i njihovih gostiju.

 

 

Miljacka

Kroz grad od istoka prema zapadu protiče reka Miljacka, koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom delu Sarajevskog polja, na području prigradskog naselja Ilidža, nastaje i jedna od najvećih reka u Bosni i Hercegovini, reka Bosna, koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode - Vrelo Bosne, omiljeno izletište Sarajlija.


 

Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević

Centar grada Sarajeva leži na nadmorskoj visini od 511 metara iznad površine mora, dok viši delovi grada i prigradska naselja na padinama okolnih planina leže na prosečnoj nadmorskoj visini od 900 metara nad morem. Grad okružuju olimpijske planine koje dosežu i 2000 metara visine: Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević.

 

Verski objekti

Urbanu sliku grada krase sakralni objekti četiri najvažnije svetske konfesije. Brojne džamije, crkve, katedrala, sinagoga, kao i ostali značajni verski objekti nalaze se u samom centru grada Sarajeva, smeštene tek stotinjak metara jedne od drugih.

Sarajevo ima jaku turističku industriju i Lonli Planet je gradu dao 43. mesto na spisku najboljih gradova u svetu u 2006. godini. Sportski turizam koristi postrojenja od olimpijskih igara iz 1984, posebno skijaška sredstva na obližnim planinama Bjelašnice, Igmana, Jahorine, Trebevića i Treskavice. Preko 600 godina istorije Sarajeva, uz delovanje zapadnih i istočnih carstava, je takođe velika turistička atrakcija. Sarajevo je usluživalo putnike tokom vekova, jer je predstavljalo važan tržni centar tokom Osmanskog carstva i perioda Austrougarske.

 

Kozja ćuprija

Kozja ćuprija je arhitektonski najinteresantniji most na Miljacki.Ova kamena ćuprija bila je dio trgovačkog puta koji je povezivao Carigrad sa zemljama Zapada.Nastala je u XVI veku., najvjerovatnije u periodu izgradnje puteva u doba Mehemed-paše Sokolovića. Za naziv mosta vezane su mnogobrojne priče i legende. Prema jednoj, pastiri su čuvali koze koje su otkopale ćup sa zlatom. Iz zahvalnosti, pastiri podigoše ćupriju kao zadužbinu i nazvaše je Kozja.

  

Šeher ćehajina ćuprija

Šeher-ćehajina ćuprija se nalazi ispred zgrade Većnice, kraj same Bendbaše. Most spaja dvije suprotne padine grada, Nadmline na desnoj i Alifakovac na levoj obali. Naziv Šeher-ćehajina ćuprija ili kraće Šeherija je jedino ime za ovaj most poznato u narodu.

 

Sahat kula

Zbog potrebe obavljanja pet dnevnih molitvi u Osmanskom carstvu se počinju graditi sahat - kule, na kojima se postavljaju javni satovi.

Sarajevska sahat-kula je bila jedna od najviših, ali i najlepših u Bosni i Hercegovini. Izgrađena je u XVII vijeku, gorela je posle velikih požara, ali je i obnavljana. Posle austrougarske okupacije dograđene su gornje zone objekta, a sat su doneli sarajevski trgovci iz Londona.

   

Kuća Alije Đerzeleza

Nalazi se u Sagrdžija mahali i verovatno je najstarija kuća u Sarajevu. Predstavlja tip bogate esnafske kuće. Uz nju je vezano ime junaka narodne epike Alije Đerzeleza.Kuću okružuju dvije avlije, muška i ženska i velika bašča. Prizemne prostorije su služile za zimski boravak i nešto su zatvorenije, dok su prostorije na spratu - divanhane, kamerije, čardaci - služile za letnji boravak i one su otvorenije i imaju pogled na grad. Zidovi su od ćerpića, ojačani drvenim gredicama.