Lisabon

Lisabon
Sanja Travel Ponuda

sanjatravel.rs1 12 150x150 Lisabon sanjatravel.rs2 12 150x150 Lisabon sanjatravel.rs3 12 150x150 Lisabon sanjatravel.rs4 12 150x150 Lisabon

 

Lisabon je glavni grad Portugala. Nalazi se na obali Atlantika, na ušću reke Težo. Podeljen je na 53 opštine i prostire se na 84,4 km2, od čega 10km2 zauzima park Monsanto, koji se smatra najvećim u Evropi.

 

Grad obiluje lepim građevinama svih stilova, uglavnom nastalih posle zemljotresa iz 1755. godine. Centar grada je pod zaštitom Uneska.

 

Lisabonska katedrala potiče iz 1147. godine. Izdvaja se i Kula Belem, koju je u čast prekomorskih otkrića podigao između 1515. i 1521. godine kralj Manuel I Portugalski, kako bi branila lisabonsku luku. Brojni su i muzeji, od kojih se ističu oni posvećeni morima i okeanima. Grad ima i operu. Centar je jedna velika pešačka zona, a moderna, brza i jeftina podzemna železnica, kao i mreža tramvaja i autobusa, čine lako dostupnim bilo koji deo grada. Infrastruktura grada je unapređena, sa novinama kao što je impresivni Vasko de Gama most preko reke Tagus, koji povezuje gradski aerodrom sa mrežom nacionalnih puteva.

 

Pored novog, postoji i mnoštvo starog koje šarmira turiste, dajući metropoli blago provincijsku atmosferu. Izvrsna, slikovita srednjevekovna oblast Alfama okružuje gradsku tvrđavu, a istorijski drveni tramvaji idu redovno, bučno, uzbrdo i nizbrdo prolazeći pored dekorativnih kafića sa podovima oslikanim mozaikom. 

 

Činjenica da je smešten na obali Portugala i razvijen na bogatoj i raznovrsnoj pomorskoj istoriji nije čudo da većina lisabonskih atrakcija ima veze s morem. Posetioci Lisabona imaju na raspolaganju veliki broj retkih znamenitosti.
Jedan od primera je akvarijum Lisabona, koji je prezentovan kao drugi najbolji akvarijum na svetu, i koji sadrži 5 miliona litara vode sa predivnim i raznovrsnim morskim svetom. Ili ako ste više raspoloženi za istoriju mora, Maritime Muzej je jedan od najboljih evropskih morskih muzeja.


Posetioci koji zele da vide veći broj znamenitosti Lisabona bi trebalo da razmisle o kupovini Lisaboa kartice, koja daje 50% popusta na ulaznice za većinu lisabonskih atrakcija, kao i besplatno korišćenje javnog prevoza. Ova kartica kosta 15 evra (trenutna cena) i njeno trajanje je 24 sata, a dostupna je na turističkim punktovima po celom gradu.

Alfama: Najstariji deo Lisabona. Kvart se pruža u podnožju brda, ispred tvrđave Svetog Đorđa. Sačuvala je mnogo od tradicionalnih boja i atmosfere iz starih dana. Duž uskih kaldrmisanih aleja prostiru se taverne i ulične prodavnice, izmešane sa kućicama u posebnom stilu u kojima su smešteni obalski radnici, prodavci ribe i mornari. Alfama je puna istorijskih zgrada i crkava koje obavezno treba obići i istražiti. Na nekim zgradama još može da se vide izbledeli grbovi, što dokazuje da je Alfama nekada bio dom aristokratama Lisabona. Kada padne noć, Alfama pridobija miserioznost sa uličnim svetlima koje bacaju senke na srednjevekovne zidove, i preporučljivo je zaobići ovaj deo grada tokom noći i posvetiti više pažnje "Bairro Alto" kafeu i distriktu noćnih klubova. 

Kula Belem: Odatle je Vasko de Gama krenuo ka Indiji. Zaštićena od strane Uneska, jedna je od lisabonskih najviše fotografisanih atrakcija, jer je njena spoljašnost vrlo dekorativna. Spoljašnji zidovi su izrezbareni konopcima u steni i prelepim otvorenim balkonima, zajedno sa osmatračnicama i utvrđenjima sa puškarnicama u obliku štitova. Kula je sagrađena u 16. veku da služi kao utvrđenje. Do Belema se iz centra stiže tramvajem, svega nekoliko stanica. Adresa: Avenida de Brasilia; Transport: Autobus 27, 28, 29, 43, 51 ili tramvaj 15; Radno vreme: Od utorka do nedelje od 10:00 do 17:00 (od oktobra to aprila), 10:00 do 6:30 (od maja do septembra); za odrasle se ulaz naplaćuje, a za decu je besplatan.

 

Tvrđava Svetog Đorđa: Zidine tvrđave Svetog Đorđa nalaze na vrhu brda pored reke Tagus, a datiraju od okupacije Moriša u 10. veku. Ali ova znamenitost je bila tvrđava vekovima pre toga - čak moguće da je nastala i 500. godine posle nove ere. Zamak je kolevka Lisabona i sa nje se danas može videti panoramski pogled na reku Tagus i na Alfamu, koji se prostiru ispod nje. Multimedijalni šou je dostupan tokom dana, koji živopisno prikazuje istoriju Lisabona.

 

Sé de Lisboa: Iako ova katedrala u Largo de Se u Alfama distriktu nije naizgled privlačna, ona je prva crkva ikada sagrađena u Lisabonu. Sagrađena na mestu džamije nakon što je grad osvojen od strane krstaša u 12. veku. Unutar ove veoma stare crkve se mogu videti neke vrlo interesantne znamenitosti, kao na primer mesto na kome je sveti Antoni od Padue kršten 1195. kao i brojne ikonostase, slike i ikone.

Calouste Gulbenkian Muzej: Gulbenkian je bio jermenski naftni mogul koji je umro 1955. i za sobom ostavio jednu od svetski najlepših privatnih umetničkih kolekcija. Ova kolekcija se sada nalazi u modernom centru gde Calouste Gulbenkian fondacija sponzoriše kulturalne umetničke događaje. Ova kolekcija pokriva antikvitete iz Egipta, Grčke kao i iz Rima, islamsku keramiku i tekstil, kinesku keramiku, japanske printove, kao i evropske srednjevekovne spise. Ova kolekcija je toliko ogromna i raznovrsna da prosto oduzima dah. Među slikama se nalaze dve Rembrantove, Rubenove kao i jedna Renoarova. 

 

Spomenik otkrićima: Jedan od najpoznatijih simbola Lisabona je impozantan spomenik Padrão dos Descobrimentos, smešten na obali reke u Aveniji de Brasilia u oblasti Belem, dizajniran za komemoraciju portugalskom dobu otkrića. Belem, gde se reka Tagus spaja sa morem, je mesto sa koga su srednjevekovni istraživači-moreplovci odlazili na svojim brodovima da otkriju svet. Spomenik je otkriven 1960. na petstogodišnjicu smrti Princa Henrija moreplovca 1460. godine, monarha koji je imao veliki udeo u portugalskom istraživanju tokom 15. i 16. veka. Ovaj ogromni spomenik predstavlja brod sa princem Henrijem na pramcu, iza koga se nalaze statue poznatih moreplovaca, svetaca kao i ostalih koji su imali udeo u zlatnom dobu otkrića. 

Barrio Alto distrikt: (u bukvalnom prevodu gornji grad) je, kao i Alfama, istorijska enklava koja datira iz 1513. godine. Ovaj živopisni distrikt je pun malih prodavnica i ribarnica, i prozori i balkoni ovog distrikta su “ukrašeni” razapetim vešom kao i ptičijim kavezima. Kada padne noć ovaj deo Lisabona se prosto “probudi” sa nekim od najboljih fado kafea u gradu koji se prostiru duž ulica osvetljenih viktorijanskim lampama. Fado je poznati muzički i plesni pravac prenet u Portugal od strane afričkih robova u 19. veku. Ovaj pravac je karakterisan pesmama tuge i očaja, i ne postoji bolje mesto u Portugalu da se on iskusi od distrikta Bairro Alto u Lisabonu.

 

 

 

LISABON

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan BEOGRAD – FRANKFURT - LISABON 

Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pre poletanja aviona. Čekiranje za let. Let za Frankfurt kompanijom Lufthansa. Dolazak u Frankfurt i nastavak sa istog aerodroma za Lisabon kompanijom Lufthansa. Sletanje na aerodrom u Lisabonu (vreme leta ispod tabele). Po sletanju odlazak na panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča na srpskom jeziku: Istočna četvrt Park nacija, zvana Expo, sa šetalištem, žičarom i jednim od najvećih Okeanarijuma u svetu, odakle se pruža pogled na  most Vasko da Gama  koji je dugačak 17.5 km, Avenija Republike sa  romantičnim zgradama u art deko stilu i arenom za borbu sa bikovima, park Edvarda VII i Trg Markiza od Pombala, odakle se grad širi prema severu, Avenija Slobode puna neodoljivih i luksuznih prodavnica, istorijski  trgovi Restauradores i Rosio, stari centar zvani Bajša, trg Komersio na samoj obali reke Težo, jedan od najlepših u Evropi, zapadna četvrt Belem, odakle je krenuo Vasko da Gama na prvo putovanje do Indije, manastir Svetog Žeronima, remek-delo manuelinske gotike, kula Svetog Visentea, zvana Belenska kula i spomenik Velikim prekookeanskim otkrićima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

2.dan LISABON – PEŠAČKI RAZGLED

Doručak. Nakon doručka slobodno vreme ili mogućnost fakultativnog izleta – pešačka tura. Obilazimo Trg Restauradores sa prelepim pločnikom mozaika tamno sive i bele boje i spomenikom koji je podignut u čast obnove nezavisnosti portugalskog kraljevstva, zatim Trg Rosiu na kome se nalazi spomenik Pedru IV, portugalskom kralju, koji je ujedno bio i prvi car Brazila. Šetnju nastavljamo kroz najpoznatiju pešačku ulicu Lisabona, Rua Avgusta sve do Trga Komersiu najvećeg trga uz reku Težo. Kada je veliki zemljotres uništio deo grada 1755. godine, tada je srušena i kraljevska palata koja se nalazila na trgu. Zato se ovaj trg takođe zove palatin trg Tereiru du Pasu. Slobodno vreme. Noćenje.

3.dan LISABON– OBIDOŠ – BATALJA - NAZARE – LISABON

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja celodnevnog fakultativnog odlaska do Obidoša, šarmantnog, srednjovekovnog gradića, opasanog zidinama koji se nalazi u pokrajini Leiria, na oko 80 km severno od Lisabona. Obidoš je bio tradicionalni venčani dar portugalskih kraljeva svojim kraljicama, zbog čega često nazivaju “The wedding city”. Obilazak grada. Slobodno vreme. Nastavak putovanja za Batalju. Po dolasku, poseta dominikanskom manastiru iz 14. veka, remek-delu manuelinske umetnosti, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Slobodno vreme. Nastavak putovanja za Nazare, živopisno ribarsko mestašce na obali Atlantskog okeana. Odlazak do vidikovca-Sitio, odakle se pruža spektakularan pogled na okean. Slobodno vreme. Povratak u Lisabon. Noćenje.

4.dan LISABON – SINTRA - KABO DA ROKA – KAŠKAIŠ - EŠTORIL - LISABON

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja poludnevnog fakultativnog odlaska do Sintre, koji je pod zaštitom je UNESCO-a od 1995. godine zbog prelepih zamkova i palata koji je krase. Po dolasku, obilazak Sintre: šetnja po centru Sintre…Slobodno vreme. Nastavak putovanja za Kabo da Roku. Usputno zadržavanje na najzapadnijoj tački kontinentalnog dela Evrope – Kabo da Roka. Nastavak vožnje uz obalu Atlantika. Prolazak kroz Kaškaiš, nekadašnje ribarsko selo koje je postalo slavno kada je krajem 19. veka postalo odmaralište kraljevske porodice. Danas je popularno letovalište, i Eštoril, u kome se nalazi jedan od najvećih evropskih kazina. Poznat je po brojnim luksuznim hotelima i igralištima za golf. Povratak u Lisabon. Slobodno vreme. U večernjim časovima mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska na fado veče (veče portugalske nacionalne muzike). Noćenje.

5.dan LISABON – FRANKFURT - BEOGRAD

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme do transfera na aerodrom. Polazak aviona za Beograd (pogledati vreme u tabeli). Poletanje za Frankfurt kompanijom Lufthansa (vreme leta ispod tabele). Sletanje na aerodrom u Frankfurtu i nastavak za Beograd sa istog aerodroma kompanijom Lufthansa. Dolazak u Beograd.                                        

Paket aranžman  / avionski prevoz, smeštaj i obilasci

Opis

Termin putovanja

Hotel

Redovna cena

Jesen

08.11. – 12.11.2018.

Vip Berna 3*

319 €

Jesen

29.11. – 03.12.2018.

Vip Berna 3*

329 €

Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu ProCredit banke na dan uplate.

Cene iz tabele su u evrima, po osobi.

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Povratni avionski prevoz na relaciji Beograd –Frankfurt– Lisabon– Frankfurt - Beograd sa kompanijom Lufthansa
 • Smeštaj u hotelima prema tabeli na bazi 4 noćenja sa doručkom u standardnim 1/2 sobama (1/2+1 sobe su na upit). U hotelu Vip Berna ne postoji mogućnost 1/2+1 soba
 • Transfere na relacijama aerodrom-hotel-aerodrom u Lisabonu prema programu
 • Panoramsko razgledanje grada sa vodičem na srpskom jeziku
 • Troškove organizacije putovanja
 • Usluge pratioca grupe
 • Usluge licenciranog vodiča na destinaciji

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Aerodromske - oko 158 € na dan objavljivanja programa (aerodromske takse se plaćaju  u agenciji prilikom rezervacije i podložne su promenama)
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Fakultativne izlete
 • Obaveznu gradsku komunalnu taksu za Lisabon i okolinu (uvedena za boravak u Lisabonu od 01.01.2016. godine) u iznosu od 1 € po osobi po noći
 • Individualne troškove putnika

CENE FAKULTATIVNIH IZLETA PO OSOBI (podložne su promenama, minimum za realizaciju izleta je 15 putnika, deca od 2-12 godina ostvaruju popust, deca od 0-2 godine besplatno):

 • Pešački razgled grada – 20 € odrasli / 15 € deca
 • Sintra, Kabo Da Roka, Kaškaiš i Eštoril - 40 € odrasli / 35 € deca (U cenu nije uključena ulaznica za Kraljevsku palatu u Sintri)
 • Obidoš, Batalja, Nazare – 60 € odrasli / 55 € deca (U cenu je uključena ulaznica za manastir Batalja)
 • Fado veče - 50 € odrasli / 45 € deca (U cenu je uključena večera koja obuhvata predjelo, čorbu, glavno jelo-gde može da se bira između jela od ribe i jela od mesa, vino po želji i kafa)